IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 250 пункта в трети пореден ден на спадове

И трите водещи показателя все още са на зелено за годината, но са напът да запишат отрицателна седмица

23:14 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в четвъртък на червено на фона на растящите притеснения на инвеститорите, че Федералният резерв ще продължи цикъла на лихвени увеличения въпреки признаците за забавяне на инфлацията.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри над 250 пункта (0,8%) до 33 044,56 пункта, съобщава CNBC. От своя страна, широкият измерител S&P 500 се понижи също с 0,8% до 3898,85 пункта, а технологичният Nasdaq Composite с близо процент до 10 852,27 пункта.

И трите водещи показателя все още са на зелено за годината, но са напът да запишат отрицателна седмица. Dow се понижава с 3,66%, а S&P и Nasdaq губят по над 2% на седмична база.

Акциите продължиха да записват понижения и в четвъртък, когато стана ясно, че  първоначалните данни за обезщетенията при безработица намаляха до най-ниското си равнище от края на юни насам през миналата седмица. Това е сигнал за инвеститорите, че пазарът на труда остава устойчив въпреки забавянето на икономиката.

„Въпреки всички големи постпандемични съкращения при големите технологични компании пазарът на труда остава нагорещен“, отбелязва Ед Моя, старши пазарен анализатор на Oanda.

Инвеститорите преглеждат последните данни и коментари от Фед с надежда да открият насоки за това докъде ще стигне покачването на лихвите. Но макар последните данни да сочат към забавяне на инфлацията, главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън смята, че те ще стигнат 5%.

Разочароващите продажби на дребно и по-слабият от очакваното индекс на цените на производител разпалиха отново страховете от рецесия, изпращайки акциите на червена територия в сряда.

Инвеститорите очакват и нова порция корпоративни отчети. Гигантът в развлекателния сектор Netflix ще представи данни след края на редовната търговия.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се повиши до съответно 3,397 % и 3,565%.

Доларовият индекс от своя страна се понижи с 0,3% до 102,07 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с по над процент и за двата водещи сорта. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,2% до 80,46 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент с 1,5% до 86,25 долара за барел.

Златото също поскъпна с 1,5% до 1934,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още